niedziela, 14 października 2012

Trociniak 




Składniki (na dużą blachę):

2 duże paczki herbatników

Krem:
1 l mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła / margaryny

Masa jabłkowa:
5 jabłek
3 galaretki agrestowe
1 l wody

Wierzch:
opakowanie wiórków kokosowych (duże)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Układamy na dnie herbatniki, maczając je w mleku.
Z litra mleka odlewamy szklankę, rozprowadzamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką, gotujemy chwilę, ciągle mieszając (łatwo się przypala). Gdy ostygnie, ucieramy z masłem, wrzucając masło po kawałku
W 1l wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. W międzyczasie ucieramy jabłka(żeby nie sczerniały, warto skropić je sokiem z cytryny). Gdy galaretka ostygnie i zacznie gęstnieć, dodajemy jabłka i mieszamy.
Na herbatniki wykładamy połowę budyniu, następnie masę jabłkową. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Uwaga! Lubią się przypalać, trzeba ciągle mieszać. Gdy zaczną brązowieć, ściągamy je z patelni, aby się od niej bardziej nie przypiekły.
Gdy galaretka stężeje, smarujemy ją drugą połową budyniu, następnie posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki, aby krem zesztywniał.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz