sobota, 13 października 2012

Cynamonowa drożdżówka


Tytuł mojego bloga nie wziął się znikąd - wprost ubóstwiam cynamon... :) Cynamon, kardamon, imbir, goździki... Najlepsze przyprawy na świecie!
Jesień jest czasem, kiedy najlepiej potrafią one poprawić nam humor oraz rozgrzać po całym dniu marznięcia  - dodane do przepysznego grzańca lub - przepysznej drożdżówki!








Składniki (na 2 keksówki/dużą blachę):
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 150 g cukru
  • 200g płynnego masła
  • szczypta soli
Nadzienie: wariant I CYNAMONOWY
  • 2 paczki cynamonu
  • 16 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła
  • w razie potrzeby – woda
Nadzienie: wariant II POMARAŃCZOWY

  • 2 pomarańcze
  • cukier (do smaku - próbujcie czy już Wam odpowiada :] nie pamiętam ile dałam)
Przygotowanie:
CIASTO:
1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać szczyptę cukru i mąki. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże, kiedy urosną. Dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto (10-15 minut)

NADZIENIE:

1. CYNAMONOWE: Roztopić 4 łyżki masła, dodać cukier i cynamon. Wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.
2. POMARAŃCZOWE: Zetrzeć skórkę z pomarańczy, obrać pomarańcze z białej skórki (ta jest gorzka), następnie zetrzeć pomarańcze na papkę. Wszystko wrzucić do garnka, dosypać cukier i gotować, gotować, gotować (prawdopodobnie i tak nie zgęstnieje).

CIASTO:
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek (w miarę kwadratowy) i posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć w rulon.


Kroić na części (ok 5 cm).





 Układać w blaszkach.



Piec w temp. 180 stopni (w turbopiekarnikach – 150 :] )

I gotowe! Smacznego :)) !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz