Tytuł mojego bloga nie wziął się znikąd - wprost ubóstwiam cynamon... :) Cynamon, kardamon, imbir, goździki... Najlepsze przyprawy na świecie!
Jesień jest czasem, kiedy najlepiej potrafią one poprawić nam humor oraz rozgrzać po całym dniu marznięcia - dodane do przepysznego grzańca lub - przepysznej drożdżówki!
Składniki (na 2 keksówki/dużą blachę):
- 1 kg mąki
- 1 kostka drożdży
- 2 szkl. mleka
- 150 g cukru
- 200g płynnego masła
- szczypta soli
Nadzienie: wariant I CYNAMONOWY
- 2 paczki cynamonu
- 16 łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- w razie potrzeby – woda
- 2 pomarańcze
- cukier (do smaku - próbujcie czy już Wam odpowiada :] nie pamiętam ile dałam)
Przygotowanie:
CIASTO:
1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać szczyptę cukru i mąki. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do wyrośnięcia.
1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać szczyptę cukru i mąki. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże, kiedy urosną. Dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto (10-15 minut)
NADZIENIE:
1. CYNAMONOWE: Roztopić 4 łyżki masła, dodać cukier i cynamon. Wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.
2. POMARAŃCZOWE: Zetrzeć skórkę z pomarańczy, obrać pomarańcze z białej skórki (ta jest gorzka), następnie zetrzeć pomarańcze na papkę. Wszystko wrzucić do garnka, dosypać cukier i gotować, gotować, gotować (prawdopodobnie i tak nie zgęstnieje).
CIASTO:
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek (w miarę kwadratowy) i posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć w rulon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz