Bardzo prosty i pyszny!
Składniki:
- 50 g drożdży
- 2 szkl. mąki razowej
- 1 szkl. mąki pszennej (można użyć tylko mąki pszennej)
- 1/2 szkl. letniego mleka
- siemię lniane
- słonecznik łuskany
- otręby
- jakiekolwiek inne ziarna, które przyjdą Wam do głowy
- trochę cukru
- łyżka soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodając po łyżeczce mąki oraz cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10 minut).
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, trochę cukru (wg uznania), następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Możliwe, że będzie trzeba dodać trochę mąki lub wody, w zależności od konsystencji ciasta.
Kiedy składniki dobrze się połączą, dosypujemy ziarenka – wg uznania, żeby nie przesadzić
Wyrabiamy, aż do połączenia się ziarenek z ciastem. Odstawiamy do wyrośnięcia – aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na najwyższą temperaturę (u mnie 250 stopni)
Następnie wyrabiamy jeszcze raz, formujemy bochenek (można go ułożyć w foremce, można na większej blaszce) i nacinamy z góry, żeby nie popękał. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy chleb wyrośnie, wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180-200 stopni (w każdym razie tak, żeby się nie spalił).
Pieczemy do złocistego koloru i suchego patyczka:)
Kroimy, jak trochę przestygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz