środa, 17 października 2012

Chleb na drożdżach



Bardzo prosty i pyszny!



Składniki:
  • 50 g drożdży
  • 2 szkl. mąki razowej
  • 1 szkl. mąki pszennej (można użyć tylko mąki pszennej)
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • siemię lniane
  • słonecznik łuskany
  • otręby
  • jakiekolwiek inne ziarna, które przyjdą Wam do głowy
  • trochę cukru
  • łyżka soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodając po łyżeczce mąki oraz cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10 minut).

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, trochę cukru (wg uznania), następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Możliwe, że będzie trzeba dodać trochę mąki lub wody, w zależności od konsystencji ciasta.

Kiedy składniki dobrze się połączą, dosypujemy ziarenka – wg uznania, żeby nie przesadzić

Wyrabiamy, aż do połączenia się ziarenek z ciastem. Odstawiamy do wyrośnięcia – aż ciasto podwoi swoją objętość.

Piekarnik nastawiamy na najwyższą temperaturę (u mnie 250 stopni)

Następnie wyrabiamy jeszcze raz, formujemy bochenek (można go ułożyć w foremce, można na większej blaszce) i nacinamy z góry, żeby nie popękał. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy chleb wyrośnie, wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180-200 stopni (w każdym razie tak, żeby się nie spalił).

Pieczemy do złocistego koloru i suchego patyczka:)

Kroimy, jak trochę przestygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz