środa, 22 października 2014

Zapiekanka pomidorowo - bakłażanowa!

Mniam!



Pyszna alternatywa dla zwykłych, nudnych obiadków kotletowych :)



Przepraszam za jakość, złośliwość rzeczy martwych :)



Dla dwóch osób potrzebujemy:

  1. Tego, co zapieczemy:

  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk etc. etc.
2. Sosu beszamelowego:

  • 1 łyżka masła/olej też działa
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ser typu feta
  • sól, pieprz (tylko nie sypcie całej garści, jak ja :) )

3. Opcjonalnie: Puree z ziemniaków, marchewki i pietruszki / ziemniaków i groszku

  • ziemniaki (u nas było 7)
  • gotowana marchewka, pietruszka / groszek z puszki
Przygotowanie:
  • Siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na rozgrzany olej, zmniejszamy gaz i smażymy, aż zmięknie. W tym czasie można pokroić w kostkę bakłażana i pomidory. Następnie wrzucamy mięso i przyprawy. 
  • Gdy mięso się zarumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy. Po chwili dodajemy pomidory i bakłażana. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku (ew. podgrzewamy w nim olej), dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Trzymamy cały czas na wolnym ogniu. Powoli wlewamy mleko, co chwilę mieszając. Dodajemy sól i pieprz oraz pokruszony ser feta. Mieszamy, aż sos zrobi się gęstszy. Zdejmujemy z ognia.
  • Kokilki/naczynie żaroodporne napełniamy farszem pomidorowo-bakłażanowym, zostawiając miejsce na sos. Polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy przez +/- 25 minut.
Opcja z puree (bo na polskim obiedzie zimniok być musi :P )
  • Jeśli potrzebujecie dodatku do swojego dania, polecamy puree ziemniaczano - ____________ (tu wstaw ulubione połączenie).
  • Oczywiście wstawiamy ziemniaki i inne warzywa podczas przygotowywania zapiekanki :)
  • Pamiętajcie: ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach/na parze - zachowują wtedy swoje właściwości odżywcze. Gotowanie obranych ziemniaków w wodzie wypłukuje z nich wszystko, co dobre. 
  • Marchewki i pietruszka zostały mi z rosołu, dlatego zdecydowałam się je zużyć. Jeśli gotujecie warzywa specjalnie do tej potrawy, najlepiej ugotujcie je na parze. Będą o wiele zdrowsze. Uważajcie z pietruszką - moim zdaniem nie warto przesadzać z jej ilością. Ja dodałam tylko jedną.
  •  Pyszne jest również puree z ziemniaków i groszku z puszki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz