Pyszna alternatywa dla zwykłych, nudnych obiadków kotletowych :)
Przepraszam za jakość, złośliwość rzeczy martwych :) |
Dla dwóch osób potrzebujemy:
- Tego, co zapieczemy:
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- 150 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 50 ml przecieru pomidorowego
- olej
- sól, pieprz, oregano, lubczyk etc. etc.
2. Sosu beszamelowego:
- 1 łyżka masła/olej też działa
- 1,5 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- ser typu feta
- sól, pieprz (tylko nie sypcie całej garści, jak ja :) )
3. Opcjonalnie: Puree z ziemniaków, marchewki i pietruszki / ziemniaków i groszku
- ziemniaki (u nas było 7)
- gotowana marchewka, pietruszka / groszek z puszki
Przygotowanie:
- Siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na rozgrzany olej, zmniejszamy gaz i smażymy, aż zmięknie. W tym czasie można pokroić w kostkę bakłażana i pomidory. Następnie wrzucamy mięso i przyprawy.
- Gdy mięso się zarumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy. Po chwili dodajemy pomidory i bakłażana. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku (ew. podgrzewamy w nim olej), dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Trzymamy cały czas na wolnym ogniu. Powoli wlewamy mleko, co chwilę mieszając. Dodajemy sól i pieprz oraz pokruszony ser feta. Mieszamy, aż sos zrobi się gęstszy. Zdejmujemy z ognia.
- Kokilki/naczynie żaroodporne napełniamy farszem pomidorowo-bakłażanowym, zostawiając miejsce na sos. Polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy przez +/- 25 minut.
Opcja z puree (bo na polskim obiedzie zimniok być musi :P )
- Jeśli potrzebujecie dodatku do swojego dania, polecamy puree ziemniaczano - ____________ (tu wstaw ulubione połączenie).
- Oczywiście wstawiamy ziemniaki i inne warzywa podczas przygotowywania zapiekanki :)
- Pamiętajcie: ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach/na parze - zachowują wtedy swoje właściwości odżywcze. Gotowanie obranych ziemniaków w wodzie wypłukuje z nich wszystko, co dobre.
- Marchewki i pietruszka zostały mi z rosołu, dlatego zdecydowałam się je zużyć. Jeśli gotujecie warzywa specjalnie do tej potrawy, najlepiej ugotujcie je na parze. Będą o wiele zdrowsze. Uważajcie z pietruszką - moim zdaniem nie warto przesadzać z jej ilością. Ja dodałam tylko jedną.
- Pyszne jest również puree z ziemniaków i groszku z puszki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz