sobota, 25 października 2014

Tort jabłkowo - karmelowy z masłem orzechowym

Powstał dzięki mojej skromnej inwencji :)
Nie za słodki, na kruchym spodzie, z pysznym masłem orzechowym <3


Tort składa się z następujących warstw:


  1. Kruchy spód 
  2. Masa jabłkowa
  3. Ciasto kruche
  4. Krem z masła orzechowego
  5. Orzeszki i karmel
Czego używamy?

Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki śmietany/jogurtu
Masa jabłkowa
  • ~2kg jabłek
  • cynamon (wg uznania)
  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Krem z masła orzechowego
  • 200 g orzeszków ziemnych (ja kupiłam opakowanie 400g niełuskanych i obrałam wszystko)
  • 250 g mascarpone
Karmel
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30%)
Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto kruche. Hmm.. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do miski i szybko zagniatamy. Następnie pakujemy ciasto do woreczka i wkładamy do lodówki (min. pół godziny).
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na plasterki. Roztapiamy masło w dużym garnku, wrzucamy jabłka, cukier i cynamon. Chwilę gotujemy, a gdy jabłka puszczą sok, odkładamy 2-3 łyżki soku do szklanki i rozrabiamy w nim mąkę; dolewamy do jabłek i mieszamy. Po chwili zdejmujemy z ognia i studzimy.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części, cienko rozwałkowujemy 1 część (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej). Wyklejamy nim dno i boki tortownicy (u mnie średnica 25 cm). Wykładamy masę jabłkową. Następnie w ten sam sposób wałkujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy je z góry. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  4. Przygotowujemy masło orzechowe. Wcześniej obrane orzechy prażymy na suchej patelni, bardzo uważając, żeby ich nie przypalić. Odkładamy garść, a resztę wkładamy do wysokiego naczynia/pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę soli. Mogą być jeszcze ciepłe, więc dopiero po wystudzeniu możemy dorzucić serek mascarpone i wymieszać. 
  5. Przygotowujemy karmel. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier; mieszamy aż cukier się rozpuści. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż kolor zmieni się na złoty/bursztynowy. Wtedy zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy śmietankę. Karmel zacznie się pienić. Mieszamy aż do rozpuszczenia się karmelu w śmietance (na początku mogą być grudki, można też trochę podgrzać, żeby składniki szybciej się połączyły).
  6. Po wyjęciu ciasta rozprowadzamy na wierzchu krem z masła orzechowego, posypujemy odłożonymi orzechami, a następnie polewamy karmelem. 
Pyycha!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz