poniedziałek, 11 listopada 2013

Babeczki z białą czekoladą i kremem bananowym z mascarpone





Przecudowne babeczki, z kawałkami białej czekolady w środku i kremem bananowym na wierzchu :) Pycha!




Składniki:





  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła/margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka

Krem:
  • Serek mascarpone (1 opakowanie)
  • 1 banan 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z cytryny
Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, następnie dodawać tę mieszankę do składników mokrych na przemian z mlekiem (można miksować). Na końcu wmieszać kawałki białej czekolady. 

Blaszkę do muffinek wysmarować tłuszczem, następnie nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki (to ciasto w ogóle nie przywiera do blachy!). Oczywiście można użyć papilotek :)

Piec w 180 st.C około 30-40 minut (do 'suchego patyczka').

Przygotować krem:
Serek mascarpone zmiksować z bananem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Zmiksować z masą (ta część jest eksperymentalna, ja użyłam 1 łyżeczki żelatyny i krem nie chciał zastygać, za bardzo spływał). Najlepiej dodać trochę soku z cytryny, żeby krem nie ciemniał. Na drugi dzień zrobił się blado-różowy:) Krem schłodzić przed nakładaniem.

Gdy babeczki ostygną, można nakładać krem, ozdabiać itd:)




Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz