Jabłkowa epickość, czyli...
Kruche / kruszonkowe ciasteczka z jabłkami
Bez jajek!Nie masz jajek, a masz ochotę na słodkie wypieki? Nic prostszego! Wypróbuj ten prosty, epicki przepis :)
Składniki:
- Ciasto:
200 g margaryny200 g cukru
200 g mąki
Nadzienie:
4 jabłka
cynamon
ok. 100 g cukru - w zależności od słodkości jabłek, próbuj :)
Uwaga: oczywiście, jabłka możemy zastąpić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, brzoskwinią, bananem :) Czym chcecie!
Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Jest to ciasto takie jak na kruszonkę, najprostsze na świecie :)
Blaszkę do muffinek posmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wylepić blaszkę ciastem, tworząc "miseczki", w które potem wlejemy nadzienie. Powinna zostać wystarczająca ilość ciasta na zrobienie "przykrywek" :)
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, podlać troszkę wody (żeby nie przywarły), dodać cukier i cynamon - wg uznania. Ja miałam kwaśne jabłka, więc cukru poszło trochę więcej :)
Jabłka gotować aż zmiękną - czyli robimy marmoladę.
Wypełnić ciastowe "miseczki" nadzieniem jabłkowym, następnie ulepić płaskie placuszki i przykryć nimi ciasteczka. Dobrze byłoby je zlepić z "miseczkami" :) Mi nie zawsze się to udało. Posypać z wierzchu cukrem.
Niestety, tu wyczerpała mi się bateria w aparacie :(
Piec w temperaturze 150-170 stopni, aż nabiorą lekko złotego koloru.
IIIiiiiii... gotowe!
Przepraszam za jakość, ale robione telefonem :)
Ciasteczka przy wyjmowaniu z foremek moga się kruszyć, ale to nie psuje ich boskiego smaku. Trzeba każde obkroić wokół przed wyjęciem z foremki:)
Epickość!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz