środa, 24 lipca 2013

Jabłkowa epickość, czyli...


Kruche / kruszonkowe ciasteczka z jabłkami

Bez jajek!

Nie masz jajek, a masz ochotę na słodkie wypieki? Nic prostszego! Wypróbuj ten prosty, epicki przepis :)



Składniki:

  • Ciasto:

200 g margaryny
200 g cukru
200 g mąki

  • Nadzienie:


4 jabłka
cynamon
ok. 100 g cukru - w zależności od słodkości jabłek, próbuj :)

Uwaga: oczywiście, jabłka możemy zastąpić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, brzoskwinią, bananem :) Czym chcecie!

Przygotowanie:


Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Jest to ciasto takie jak na kruszonkę, najprostsze na świecie :)





Blaszkę do muffinek posmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wylepić blaszkę ciastem, tworząc "miseczki", w które potem wlejemy nadzienie. Powinna zostać wystarczająca ilość ciasta na zrobienie "przykrywek" :)



Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, podlać troszkę wody (żeby nie przywarły), dodać cukier i cynamon - wg uznania. Ja miałam kwaśne jabłka, więc cukru poszło trochę więcej :)
Jabłka gotować aż zmiękną - czyli robimy marmoladę.




Wypełnić ciastowe "miseczki" nadzieniem jabłkowym, następnie ulepić płaskie placuszki i przykryć nimi ciasteczka. Dobrze byłoby je zlepić z "miseczkami" :) Mi nie zawsze się to udało. Posypać z wierzchu cukrem.

Niestety, tu wyczerpała mi się bateria w aparacie :(



Piec w temperaturze 150-170 stopni, aż nabiorą lekko złotego koloru.

IIIiiiiii... gotowe!
Przepraszam za jakość, ale robione telefonem :)

Ciasteczka przy wyjmowaniu z foremek moga się kruszyć, ale to nie psuje ich boskiego smaku. Trzeba każde obkroić wokół przed wyjęciem z foremki:)

Epickość!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz